В Сърбия днес се провеждат избори за парламент и президент, както

...
В Сърбия днес се провеждат избори за парламент и президент, както
Коментари Харесай

В Сърбия гласуват за парламент и президент, както и на частични местни избори

В Сърбия през днешния ден се организират избори за парламент и президент, както и частични локални избори, в това число в Белград. 

Избирателните секции в Сърбия отвориха в 7 часа локално време, като изборният ден ще продължи до 20 часа. Над 6,5 милиона сърби имат право да гласоподават. Те ще могат да пуснат своята бюлетина в 8255 секции, избирайки всред 19 листи и осем претенденти за президент. В чужбина са открити 77 изборни секции в 34 страни. Косовските сърби ще могат да гласоподават в четири сръбски общини, откакто Косово забрани провеждането на изборите на своя територия. 

Изборите ще бъдат следени от локални и задгранични наблюдаващи от Организацията  за сигурност и съдействие в Европа, Съвета на Европа и от представители  на парламенти от няколко страни. Броят на наблюдаващите е рекорден – 5218 съгласно Републиканската изборна комисия, предава Българска телеграфна агенция. 

Социологическите изследвания сочат, че най-вече гласове ще завоюва ръководещата Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, след нея се подрежда опозиционната коалиция „ Обединена Сърбия “, следвана от Сръбската социалистическа партия. 

Изборният предел е 3%, като съгласно анкетите той най-вероятно ще бъде преминат и от екологичната коалиция Морамо, консервативната коалиция НАДА и дясната партия Заветници. 

В конкуренцията за държавен глава на Сърбия съгласно анкетите води сегашният президент Вучич, следван от претендента на „ Обединена Сърбия “ Здравко Понош, някогашен шеф на генералния щаб на сръбската войска. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР